Geschiedenis

GESCHIEDENIS


De supportersclub Pigeon D’Or bestaat sinds het seizoen 2000/2001.


Iedere week stonden onze leden toen paraat om Stade Leuven te steunen.  De wortels zaten dieper want de meesten waren al jaren in het voetbal aanwezig, hetzij in de jeugdwerking, hetzij in een of andere rol van steunpilaar of gewoon als trouwe supporter. Er was voordien nog geen sprake van een supportersclub. Door toedoen van de lokaalhouder en één manusje voor alles werd een supportersclub van Stade Leuven opgericht. De meeste leden stamden uit het verleden van vooral, stadisten maar ook daring supporters. De fusie in (11 maart) 2002, (Daring, Stade, Oud - Heverlee) die eerst nogal wat stof deed opwaaien, werd met brio verteerd en voortaan staan onze leden iedere week met al hun energie achter OHL.


In het begin waren er nog al wat strubbelingen over één van de drie fusieploegen. Maar na een paar maanden en de degelijke structuur en dito uitslagen werd er al gauw in dezelfde richting gekeken.


We zijn nu fier om ons aller OHL te steunen en hopen dat we samen nog veel voetbalplezier mogen beleven. Ons streefdoel, en waarschijnlijk dat van alle aanhangers, is een plaatsje in de hoogste afdeling. 


Dan pas gaan we de geschiedenis in ………. (en zo gebeurde ook)


Start in 2002 in 3e klasse


2005: na een einderonde gewonnen tegen Visé met 4-2 NV (met 2 doelpunten van de betreurde François Sterchele) promoveert OHL naar 2e klasse.


24 april 2011 is deze wens uitgekomen en schrijft OHL geschiedenis waar onze oudste leden al 61 jaar op wachten. Het waar maken en een gezonde 1e klasser worden is het volgende streefdoel. Na een 2-2 gelijkspel op Antwerp is OHL kampioen en stijgt het naar de hoogste afdeling. Een nieuwe uitdaging en het vervolg van een lange geschiedenis wordt ingezet ....


Juli 2013: Het logo van onze supps club is geboren.


Mei 2014: De zwartste periode sinds de fusie is een feit want OHL zakt na 3 jaar terug naar 2e klasse. Bestuursperikelen, slechte aankopen en wat onkans sturen ons geliefde club opnieuw naar het vagevuur van 2e klasse ondanks de 8000 trouwe supporters die er iedere thuismatch stonden in de Jupiler Pro League.


24 mei 2015: OHL schrijft opnieuw geschiedenis. Na een spannende eindronde waarin er niet verloren wordt, en met 14 punten op 18, promoveert OHL terug naar de hoogste voetbalklasse, de Jupiler Pro League. Eersteklasser Lierse en de periodekampioenen Lommel en Eupen moesten het onderspit delven.


13 maart 2016: Na één jaar JPL degradeert OHL opnieuw naar de 1e klasse B die werd opgericht bij de competitiehervorming. Enorme pech, ontgoochelende uitslagen met tegendoelpunten in de laatse minuten, de onterende resultaten van Anderlecht en Standard tegen de andere degradatiekandidaten (Westerlo, Waasland en Moeskroen) doen OHL de das om en zo komen we één schamel puntje te kort om ons te redden. De ontgoocheling was enorm want de vooruitzichten met de bouw van een nieuwe tribune beloofden betere tijden. Een nieuw mirakel is nodig om in de hoogste afdeling te geraken. Zelden of nooit gebeurde dit eerder. Zakken met 29 punten is een uitzondering. Ook daaraan is OHL niet ontsnapt. De doodsteek, door leider Club Brugge, werd in de 64'  toegediend na een doelpunt van Jelle Vossen. Drie reddingen van de bezoekende doelman Butelle in de extra tijd bezegelden het lot van OHL en zijn prachtige supporters.


6 juni 2017:  OHL werd officieel over genomen door de Thaise King Power groep die 92% van de aandelen  zal bezitten. De vlaamse overnemers vangen dus bot na weken van rumoer en kritiek. De toekomst zal uit wijzen of deze deal met de buitenlandse investeerders een succesverhaal zal worden.


28 & 29 november 2017:      Pigeon d'Or  was aanwezig in het King Power stadion in Leicester voor de wedstrijd tegen Tottenham Hotspurs en was hierdoor de eerste  supportersclub die Leicester bezocht.  De kleine delegatie (5 personen) beleefde er een onvergetelijke 2-daagse  met een 2-1 zege van Leicester er bovenop. De aanpak van onze Thaise  investeerders lijkt meer dan ooit een geniale zet. De toekomst zal het uitwijzen. Nicole & Guy, Christine, Danny en Swoj kunnen alleen in superlatieven vertellen over hun uitstap. Als dit professionalisme over waait naar Leuven staan er ons mooie tijden te wachten.


31 juli 2018: De Thaise eigenaars gebruiken, zoals men kon verwachten, als eigenaars hun macht. Via King Power wordt de Engelse invloed groter en groter. Vichai Shrivaddhanaprabha wordt voorzitter van de club en zijn zoon Khun Top ondervoorzitter. Daardoor verliezen CEO Paul Van der Schueren en interim voorzitter Chris Vandebroeck hun post en worden deze verwezen naar de VZW van OHL welke de jeugd en het terrein beheren.  We mogen dus in de komende weken/maanden nog heel wat veranderingen verwachten.


29 oktober 2018:  Ondanks de hoge verwachtingen is het seizoen 2018/2019 een rampjaar. Niet alleen op sportief gebied maar op 28 oktober 2018 sterft onze voorzitter Vichai (geb. op 3 april 1957)  in een helikoptercrach  na het bijwonen van een wedstrijd in Leicester. De schade is niet te overzien want veel hoop kwam er door de inbreng van onze Thaise voorzitter. Gelukkig heeft zijn zoon Khun Top beloofd het werk van zijn vader verder te zetten. Niettegenstaande zijn de sportieve uitslagen erbarmelijk onder het bewind van de op handen gedragen coach Nigel Pearson, de kampioenenmaker bij Leicester. Door de  ondoordachte transfers en vooral de slechte coaching van Nigel belandt OHL meerdere keren op de laatste plaats in het klassement. De play down is onvermijdelijk.  Ondertussen werd er stevig geinvesteerd door de King Power groep. Het trainingscomplex in Oud-Heverlee werd vernieuwd naar Engelse normen en met veel geld. In Den Dreef werden eveneens veel aanpassingswerken  verricht en komen er een aantal Belgische leiders in het bestuur. CEO Peter Willems (vanaf 7 jan 2019), die zijn sporen verdiende bij de UEFA en de Nationale Ploeg op het WK 2018 , krijgt een niet te benijden taak om OHL opnieuw naar eerste klasse te loodsen. Het aanwerven van verschillende medewerkers is niet vreemd aan de weeral grote financiële inbreng van de eigenaars van de club. Alleen de resultaten blijven uit waardoor het bang afwachten blijft tot de laatste speeldag. OHL wint de play down met goed voetbal en de supporters kunnen opnieuw vrij ademen. Zo een seizoen willen ze niet meer mee maken. 


6 oktober 2019: Na Nigel Pearson werd het duo Euvrard en Vercauteren de redders in nood want sinds hun komst behaalt de ploeg weer goede resultaten. De redding, na het winnen van de eindronde, en de start van het seizoen 2019/20 waren een succes. Anderlecht komt dan de orde verstoren en pikt "adviseur" Vercauteren weg op een respectloze manier.  Euvrard moet nu al zijn kunnen gebruiken om dit OHL naar de top te leiden. Zal dat lukken? Frankie bleef maar van februari tot oktober om zijn beloofde lange termijnvisie op poten te zetten.


Juni/juli 2020:  Marc Brys (vanaf 16 juni 2020) neemt onverwacht de taak van Euvrard (ontslagen 9 juni 2020) over. Geen gemakkelijke taak want OHL moet aan de bak tegen Beerschot in de finale van de Pro League. Buiten de eerste 1-0 nederlaag op Beerschot gooit de Corona pandemie (lockdown gestart op 14 maart) roet in het eten met allerhande nare toestanden. Na maanden van discutie in de pro league, over het al dan niet spelen met 16 ploegen in 1A en bijna evenveel juridische stappen, is het Waasland Beveren dat zijn slag thuis haalt voor de rechtbank waardoor ook OHL naar 1A mag promoveren. Dit is niet de ideale manier om te stijgen maar de solidariteit van de andere ploegen is ver weg en OHL is hierdoor de meest benadeelde ploeg van alle profclubs. Tot 1 augustus is er onzekerheid in welke reeks OHL zal spelen. Pas na de uitspraak van de rechtbank is er eindelijk witte rook en kan OHL terug in de hoogte klasse voetballen wat toch het beoogde doel was.


2 augustus 2020: OHL speelt voor het eerst zonder publiek de terugwedstrijd van de finale tegen Beerschot en gaat met zware 1-4 cijfers onderuit. Op zich geen drama nu er zekerheid is dat ze in de hoogste klasse zullen aantreden. Maar nu is het vooral de meubelen redden. Met een grote achterstand op de andere ploegen qua transfers moeten we ons vel redden en zeker in 1A blijven. De geldwolven van 1A (lees de "grote" ploegen) weigeren bovendien TV gelden van eerste klasse aan OHL en Beerschot in de komende 2 jaar en volgend seizoen (2021-2022) zullen er 3 ploegen zakken om terug tot een formule met 16 ploegen te komen in 1A. Het is een spel van "ieder voor zich" waar onbekwame leiders zich schuldig maken aan praktijken die alleen geldgewin beogen. Het sportieve is nu ver weg in het profvoetbal. Hopelijk kan OHL zich door de inbreng van haar voorzitter Khun Top profileren tussen deze eergierige clubs in 1A. Want alleen de hoogste klasse is financieel rendabel dat hebben we duidelijk gemerkt. Het is een bewijs dat de andere clubs bang zijn van OHL omdat ze vrezen dat onze rijke eigenaar(s) andere ploegen uit de eerste afdeling zullen gooien indien we ons handhaven. Maar laat ons nu minstens één jaar genieten van voetbal op het hoogste niveau.


18 april 2021: na het verlies in de laatste match thuis tegen Waasland-Beveren met 1-2 mist OHL op een haar na de PO2. Een fantastisch seizoen 2020/2021 wordt zo afgesloten met 45 punten en een 11e plaats op 18 in de rangschikking. Na de onverwachte promotie (dankzij Waasland-Beveren) heeft OHL een super seizoen achter de rug waar de G5 ploegen (die met 16 wensten te spelen en er tegen waren) respectievelijk punten verloren tegen de promovendus. Standard, Anderlecht en Club Brugge verloren op "den dreef" en OHL won op Gent en haalde een gelijkspel in Genk. Zelfs het rijke Antwerp werd verslagen met 2-0. Een beter antwoord kon onze ploeg niet geven. Het Stadion krijgt bovendien in mei/juni het modernste veld van België met nieuwe drainage, veldverwarming en een nieuwe grasmat. De toekomst oogt mooi en hoopvol. Nu nog de nodige versterkingen afwachten. De 'te' grote kern, na de promotie, wordt afgeslankt en krijgt betere spelers. Op naar een hogere plaats in de rangschikking?


10 mei 2022: De hoge verwachtingen werden niet ingelost door ondoordachte en foute transfers. Gelukkig kon OHL nog tegen de groten een paar keer pieken en zo met 41 punten op de 11e plaats eindigen. Voldoende voor een nieuw seizoen in 1A. De uitslagen tegen de onderste ploegen van het klassement waren ronduit beschamend te noemen. Er is dringend een andere aanpak nodig, zoveel is zeker. TD Wim De Corte wordt bedankt (na te veel foute aankopen). Een nieuwe ploeg zal gevormd worden. Op naar een betere rangschikking? Weeral? De grasmat wordt nogmaals vervangen en Stanno is de nieuwe kleding leverancier na één jaar Adidas. Onze greenkeepers hebben op de Pro League Awards de Toro Groundsmen Award gewonnen. OH Leuven eindigt het seizoen met een gemiddelde score van 58 op 60. Antwerp en Anderlecht vervolledigen de top-3. OH Leuven wint voor de tweede keer in 3 jaar de “TORO Groundsmen Award”. Het veld in het King Power at Den Dreef stadion is zo officieel opnieuw het beste veld van alle 24 profclubs in België.


25 januari 2023: Nicky Evrard behaalde de gouden schoen als eerste doelvrouw ooit. Hiermee schrijft de club geschiedenis bij de dames. 

23 mei 2023:  OHL sluit vroegtijdig het seizoen af omdat het nogmaals naast de PO2 grijpt. Een 10e plaats in de rangschikking net boven en met 2 punten meer dan Anderlecht. Door slechte resultaten na nieuwjaar (verlies oa als enige op Seraing dat laatste stond) is de doelstelling Po2 halen verschoven naar komend seizoen.

05 september 2023: Peter Willems, CEO sinds 7 jan 2019 stapt op bij OHL. Na een magere 2 op 15 roerden de supporters zich en eisten zijn ontslag. Peter stapte zelf op en we zullen pas later merken of dit een goede zaak was voor OHL. Met hem geeft ook Filip Van Doorslaer zijn ontslag en zo verdwijnen twee boegbeelden uit de club na 4,5 jaar.

13 oktober 2023 : Vermits de uitslagen ondermaats blijven (9/30 ptn) en met OHL op een 14e plaats en de nieuwelingen/versterkingen niet opgesteld worden door trainer Brys roert het supporterslegioen zich opnieuw en eist het ontslag van de trainer. Na een interventie van King Power en onder de druk van de supporters wordt Marc Brys na 118 wedstrijden dan toch ontslagen als langstblijvende trainer in de JPL op dit moment.

3 nov 2023:  Oscar Garcia, een Spanjaard met een verleden bij FC Barcelona, neemt het roer over als coach en staat voor een enorme uitdaging nl. het behoud in de JPL verzekeren. 


5 maart 2024:  De 53-jarige Frédéric Van den Steen is de nieuwe CEO en heeft veel ervaring opgedaan bij verschillende grote sportmerken. Zo was hij commercieel directeur bij JAKO, Joma Sport Belgium, Masita Sportswear en Jartazi Teamwear. Ook bij Brightboard was hij commercieel directeur. Sinds april 2021 was Van den Steen CEO bij Beerschot. Na drie jaar aan het roer bij de traditieclub uit Antwerpen maakt hij nu de overstap naar OHL

17 maart 2024: In min. 92.00 vlamt Nachon Nsingi als invaller de bal voorbij doelman Coucke van Mechelen. Het stadion ontploft want na de overwinning tegen Anderlecht (in het eerste seizoen na de promovering naar 1e klasse) en in de laatste minuten een 2-1 overwinning, is dit de grootste uitbarsting van vreugde. OHL ontloopt hiermee de PO3 voor dalers in de laatste match van de reguliere competitie en verzekert zich een bijkomend jaar in de JPL. Na een zeer zwak seizoen is dit een onverwachte apotheose.

30 april 2024: Frédéric Van den Steen is officieel CEO van OHL. Na zijn Beeerschot verleden een nieuwe uitdaging.

1 mei 2024: De Dames verliezen de bekerfinale (1-1) na verlenging en strafschoppen en missen zo de eerste kans om geschiedenis te schrijven voor OHL.

06 juni 2024: Gyorgy Csepregi, die eerder al samen werkte bij Beerschot met de nieuwe CEO wordt de nieuwe TD. Hij heeft de taak om nu een beter elftal op de mat te zetten met gerichte aankopen. Ondertussen heeft OHL een mooie PO2 afgewerkt met goede uitslagen na de verlossende goal van Nsingi. Zo eindigt OHL opnieuw op de 10e plaats.